Ce este un ATS

1 octombrie 2018

Pentru cei familiarizați cu jargonul resurselor umane, termenul ATS este cât se poate de cunoscut. Este vorba de abrevierea expresiei Applicant Tracking System care, în traducere cuvât cu cuvânt, înseamnă Sistem de monitorizare a aplicanților.

Ca orice abreviere însă, înțelegerea rolului unui ATS doar prin prisma gestionării unei baze de date de candidați riscă să simplifice prea tare lucrurile. Consecința este că, deși mulți specialiști în resurse umane au auzit măcar o dată vorbindu-se despre un ATS, sunt prea puțini cei care îi înțeleg cu adevărat valoarea și utilitatea.

Da, ATS-ul este un software dedicat resurselor umane, adesea integrat cu alte platforme software existente în organizație (ERP-uri, LMS-uri etc), dar este semnificativ mai mult decât o bază de date care preia automat aplicațiile primite pe parcursul proceselor de recrutare.

Iată, pe scurt, câteva din funcționalitățile unui ATS bun:

1. Gestionarea corespondenței cu aplicanții, agențiile de recrutare, manageri ai poziției pentru care se face recrutarea  și alte persoane cheie din organizație, implicate în procesul de evaluare.

2. Elaborarea de rapoarte complexe privind status-ul procesului de recrutare, pentru utilizatori/admin și pentru manageri. Informațiile de genul: câți candidați au aplicat, câți au fost selectați pentru interviu, câți au ajuns pe lista scurtă etc. sunt imediat accesibile prin intermediul unui ATS eficient.

3. Managementul bazei de date de candidați. Vorbim aici, pe de o parte, de preluarea și introducerea în baza de date a tuturor aplicațiilor primite în urma unui anunț de recrutare (multe ATS-uri sunt, de altfel, conectate cu anunțul de recrutare pentru a asigura o integrare rapidă a aplicațiilor), dar și despre posibilitatea de a face căutări specifice în această bază de date în funcție de anumite cuvinte cheie sau câmpuri obligatorii/filtre pentru a descoperi candidați potențial interesați și interesanți pentru pozițiile vacante din organizație.

4. Managementul planificării strategice a forței de muncă, managementul talentelor etc.

În plus, un ATS poate reduce efectiv costurile proceselor de recrutare, crește viteza de reacție și calitatea procesului de recrutare/evaluare.

Nu în ultimul rând, un ATS conectat la site-ul de cariere al organizației și la anunțurile de recrutare online vă ajută să “colectați” aplicații și să le introduceți în baza de date chiar și atunci când… dormiți. 🙂

Descoperiți mai multe informații despre ATS-uri în acest infografic:

ATS-How-Robots-Find-Humans-500x495

Sursa: http://careersherpa.net/summary-sunday-social-job-search-data-roundup/

Dacă organizația ta are nevoie de un ATS, noi te putem ajuta. Descoperă cum aici.

, , ,
Meniu